W artykule Pochodne węglowodorów – czym są? odpowiedzieliśmy na pytanie „Czym są pochodne węglowodorów?” oraz przedstawiliśmy podział tej grupy związków. W tym wpisie skupimy się na jednofunkcyjnych pochodnych węglowodorów.

Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów odgrywają kluczową rolę w zrozumieniu podstawowych zasad chemii organicznej. Są one nie tylko fundamentem wielu reakcji chemicznych, ale również ważnym elementem w syntezie związków chemicznych stosowanych w medycynie, przemyśle spożywczym i tworzywach sztucznych. Co więcej, zrozumienie, czym są pochodne węglowodorów, oraz umiejętność rozwiązywania zadań z nimi związanych, są niezbędne dla każdego ucznia przygotowującego się do matury z chemii.

Chcę już na początku zwrócić Twoją uwagę na często spotykane błędne określenie stosowane przez uczniów – „jednopochodne węglowodorów”. Prawidłowym terminem jest „jednofunkcyjne pochodne węglowodorów” i takie określenie będziemy stosować w tym wpisie 🙂. Przyjrzymy się bliżej strukturze tych związków, ich właściwościom oraz zastosowaniom, aby pokazać, dlaczego zasługują na szczególną uwagę. Zaczynajmy!

Halogenopochodne – węglowodory z atomami fluorowców

Halogenopochodne, zwane również fluorowcopochodnymi, to związki organiczne, w których atomy wodoru w cząsteczce węglowodoru zostały zastąpione atomami fluorowców (fluor, chlor, brom, jod). Ze względu na obecność tych atomów, fluorowcopochodne wykazują unikalne właściwości chemiczne i fizyczne, które różnią się od właściwości pierwotnych węglowodorów.

Fragment szeregu homologicznego halogenopochodnych: 

Nazwa węglowodoruWzór półstrukturalny węglowodoruNazwa alkoholuWzór półstrukturalny alkoholu
metanCH4chlorometanCH3Cl
etanCH3—CH3chloroetanCH3—CH2Cl
propanCH3—CH2—CH31-chloropropanCH3—CH2—CH2Cl
butanCH3—CH2—CH2—CH31-chlorobutanCH3—CH2—CH2—CH2Cl

Właściwości chemiczne i otrzymywanie halogenopochodnych: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie halogenopochodnych

Właściwości fizyczne halogenopochodnych: 

Właściwości fizyczne halogenopochodnych

Alkohole i fenole – związki z grupą hydroksylową 

Alkohole to interesująca i zróżnicowana grupa związków chemicznych, które odgrywają istotną rolę w wielu aspektach życia codziennego i przemysłu. To związki, które zawierają grupę hydroksylową OH.  Jednowodorotlenowe alkohole można opisać wzorem ogólnym R—OH, gdzie R— to łańcuch węglowy. Nazwę systematyczną alkoholu tworzy się, dodając końcówkę „-ol” do nazwy węglowodoru, którego pochodną jest alkohol (uwzględniając lokant grupy hydroksylowej).

Alkohole alifatyczne nasycone:

Nazwa węglowodoruWzór półstrukturalny węglowodoruNazwa alkoholuWzór półstrukturalny alkoholu
metanCH4metanolCH3OH
etanCH3—CH3etanolCH3—CH2OH
propanCH3—CH2—CH3propan-1-olCH3—CH2—CH2OH
butanCH3—CH2—CH2—CH3butan-1-olCH3—CH2—CH2—CH2OH

Alkohole alifatyczne polihydroksylowe: 

Etano-1,2-diolPropano-1,2,3-triol
Etano 1,2 diolPropano 1,2,3 triol

Jak odróżnić alkohol mono- od polihydroksylowego?

Aby odróżnić alkohol polihydroksylowy od monohydroksylowego, powinniśmy przeprowadzić reakcję ze świeżo strąconym wodorotlenkiem miedzi(II). Alkohole polihydroksylowe ulegają reakcji w przeciwieństwie do alkoholi monohydroksylowych. Wskutek tego możemy zaobserwować pojawienie się roztworu o barwie szafirowej w probówce z alkoholem polihydroksylowym: 

reakcja z wodorotlenkiem miedzi

Właściwości chemiczne i otrzymywanie alkoholi: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie alkoholi

Właściwości fizyczne alkoholi: 

Właściwości fizyczne alkoholi

Alkohole aromatyczne i fenole:

Fenole to jednofunkcyjne pochodne węglowodorów aromatycznych, w których atom wodoru pierścienia aromatycznego został zastąpiony grupą hydroksylową —OH.

Ogólny wzór fenoli to: Ar—OH, gdzie Ar— to pierścień aromatyczny. 

FenolAlkohol aromatyczny

Grupa hydroksylowa —OH jest przyłączona do atomu węgla bezpośrednio do pierścienia aromatycznego, np.

Fenol

Grupa hydroksylowa —OH nie jest przyłączona bezpośrednio do pierścienia aromatycznego, np.

Alkohol aromatyczny

Ze względu na swoją strukturę i właściwości fenole znajdują szerokie zastosowanie, od produkcji barwników i tworzyw sztucznych po leki i środki dezynfekujące.

Jak odróżnić fenol od alkoholu?

Aby odróżnić fenol od alkoholu, powinniśmy przeprowadzić reakcję z FeCl3. Fenol ulega tej reakcji, wskutek czego możemy zaobserwować pojawienie się roztworu o barwie fioletowej

Jak odróżnić fenol od alkoholu

Właściwości chemiczne i otrzymywanie fenoli: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie fenoli

Jak odróżnić alkohole od fenoli? 

Nazwa grupy związkówAlkohole monohydroksyloweAlkohole polihydroksyloweFenole
Wzór ogólnyR—OHR—(OH)nAr—OH
Odczynobojętnyobojętnykwasowy
Dysocjacja jonowanienietak
Reakcja z metalem aktywnymtaktaktak
Reakcja z zasadąnienietak
Reakcja z wodorotlenkiem miedzi(II)nietaknie
Reakcja z chlorkiem żelaza(III)nienietak
Reakcja utlenianiataktaktak
Dehydratacjataktaknie

Aldehydy i ketony – pochodne węglowodorów z grupą karbonylową

Aldehydy to związki, które zawierają grupę karbonylową CHO, nazywaną aldehydową lub formylową.  Nasycone aldehydy można opisać wzorem ogólnym R—CHO, gdzie R— to łańcuch węglowy. Nazwę systematyczną aldehydu tworzy się, dodając końcówkę „-al” do nazwy węglowodoru, którego pochodną jest aldehyd.

Fragment szeregu homologicznego aldehydów:  

Nazwa węglowodoruWzór półstrukturalny węglowodoruNazwa aldehyduWzór półstrukturalny aldehydu
metanCH4metanalHCHO
etanCH3—CH3etanalCH3CHO
propanCH3—CH2—CH3propanalCH3—CH2CHO
butanCH3—CH2—CH2—CH3butanalCH3—CH2—CH2CHO

Właściwości chemiczne i otrzymywanie aldehydów: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie aldehydów

Próba Tollensa to reakcja charakterystyczna, która pozwala wykryć aldehydy.

Odczynnik Tollensa  to amoniakalny roztwór tlenku srebra (I): [Ag(NH3)2]OH.

Aldehyd ulega utlenieniu, a odczynnik Tollensa redukuje się do metalicznego srebra, które osadza się na probówce, tworząc tzw. lustro srebrne.

lustro srebrneZapis skrócony próby Tollensa:

R—CHO+Ag2OR—COOH + 2Ag

CH3—CHO+Ag2OCH3—COOH + 2Ag

Zapis pełny próby Tollensa:

R—CHO + 2[Ag(NH3)2]OH + NaOHR—COONa + 2Ag + 4NH3 + 2H2O

CH3—CHO + 2[Ag(NH3)2]OH + NaOHCH3—COONa + 2Ag + 4NH3 + 2H2O

Próba Trommera jest drugą reakcją służącą do wykrywania aldehydów i jednocześnie pozwalającą na odróżnienie aldehydów od ketonów

Odczynnik Trommera  to świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II), który jest niebieskim, galaretowatym osadem.

Aldehyd ulega utlenieniu, a odczynnik Trommera redukuje się do tlenku miedzi (I) o barwie ceglastoczerwonej.

ceglastoczerwony osadZapis skrócony próby Trommera:

R—CHO + 2Cu(OH)2R—COOH + Cu2O + 2H2O

CH3—CHO+ 2Cu(OH)2  → CH3—COOH + Cu2O + 2H2O

Zapis pełny próby Trommera:

R—CHO + NaOH+ 2Cu(OH)2R—COONa + Cu2O + 3H2O

CH3—CHO+ NaOH+ 2Cu(OH)2  → CH3—COONa + Cu2O + 3H2O

Czy wiesz, że związki karbonylowe – a dokładniej: ketony – odgrywają kluczową rolę w metabolizmie naszego ciała? Jeden z najbardziej znanych ketonów to aceton, który jest produktem ubocznym metabolizmu tłuszczów. W sytuacjach, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości glukozy, np. podczas głodówki lub diety ketogenicznej, zaczyna spalać tłuszcze, co prowadzi do powstania ketonów. Te związki mogą być używane przez nasz mózg jako alternatywne źródło energii. Dzięki temu mechanizmowi ciało człowieka jest zdolne przeżyć dłuższe okresy bez jedzenia, co miało kluczowe znaczenie dla przetrwania naszych przodków.

Chemicznie ketony to związki, które zawierają grupę karbonylową połączoną z dwiema grupami węglowodorowymi: alifatycznymi lub aromatycznymi.

Ketony można opisać wzorem ogólnym:  

ketony wzór ogólny

gdzie R, R’— to łańcuch węglowy.

Nazwę systematyczną ketonu tworzy się, dodając końcówkę „-on” do nazwy węglowodoru, którego pochodną jest keton.

Fragment szeregu homologicznego ketonów:  

Nazwa węglowodoruWzór półstrukturalny węglowodoruNazwa ketonuWzór półstrukturalny ketonu
propanCH3—CH2—CH3propan-2-onpropan 2 on
butanCH3—CH2—CH2—CH3butan-2-onbutan 2 on
pentanCH3—CH2—CH2—CH2—CH3pentan-2-onpentan 2 on

Właściwości chemiczne i otrzymywanie ketonów: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie ketonów

Właściwości fizyczne aldehydów i ketonów:

Pierwszy w szeregu homologicznym aldehydów – formaldehyd – jest gazem o charakterystycznym, ostrym zapachu, kolejne aldehydy są cieczami. Wraz ze wzrostem liczby atomów węgla w cząsteczce zwiększa się temperatura topnienia i wrzenia oraz gęstość, natomiast maleje ich rozpuszczalność w wodzie. 

Właściwości fizyczne aldehydów i ketonów

Jak odróżnić aldehydy od ketonów?

Nazwa grupy związkówAldehydyKetony
Wzór ogólnyR—CHOR1CO—R2
Otrzymywanie

utlenianie alkoholi 1o;

redukcja kwasów karboksylowych

utlenianie alkoholi 2o;

addycja H2O do alkinów

Próba Tollensataknie
Próba Trommerataknie
Reakcja Cannizzarotaknie
Produkt reakcji redukcjialkohol 1oalkohol 2o

Kwasy karboksylowe

Prawdopodobnie słyszałeś(-aś) o takim leku jak aspiryna, czyli kwasie acetylosalicylowym. To jeden z najczęściej stosowanych leków na świecie, znany ze swoich właściwości przeciwbólowych, przeciwzapalnych i przeciwgorączkowych. Prekursor aspiryny to kwas salicylowy, który jest hydroksykwasem. Został po raz pierwszy wyizolowany z kory wierzby już w starożytności. Stosowany jako środek przeciwbólowy przez różne kultury kwas salicylowy stał się podstawą do stworzenia aspiryny w XIX wieku. 

Kwasy karboksylowe to związki, które zawierają grupę karboksylową COOH.  Ogólny wzór kwasów karboksylowych to R—COOH, gdzie R to atom wodoru, podstawnik alifatyczny lub aromatyczny. Nazwę systematyczną kwasu karboksylowego tworzy się, dodając na początku nazwy określenie „kwas” oraz końcówkę „-owy” do nazwy węglowodoru. 

Fragment szeregu homologicznego monokarboksylowych kwasów karboksylowych:  

Nazwa węglowodoruWzór półstrukturalny węglowodoruNazwa alkoholuWzór półstrukturalny alkoholu
metanCH4kwas mrówkowy (metanowy)HCOOH
etanCH3—CH3kwas octowy (etanowy)CH3COOH
propanCH3—CH2—CH3kwas propionowy (propanowy)CH3—CH2COOH
butanCH3—CH2—CH2—CH3kwas masłowy (butanowy)CH3—CH2—CH2COOH

Kwasy polikarboksylowe zawierają dwie lub więcej grup —COOH, np. 

Kwasy polikarboksylowe

Wyższe kwasy karboksylowe to związki chemiczne zbudowane z długich, nierozgałęzionych łańcuchów węglowych oraz jednej grupy karboksylowej

Nasycone kwasy tłuszczowe
kwas heksadekanowykwas palmitynowyC15H31COOHH3C—(CH2)14—COOH
kwas oktadekanowykwas stearynowyC17H35COOHH3C—(CH2)16—COOH
Nienasycone kwasy tłuszczowe
kwas oktadek-9-enowykwas oleinowyC17H33COOHH3C—(CH2)7—CH=CH—(CH2)7—COOH

Właściwości chemiczne i otrzymywanie kwasów karboksylowych: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie kwasów karboksylowych

Właściwości fizyczne kwasów karboksylowych:

Wraz ze wzrostem liczby atomów węgla w cząsteczce zwiększa się temperatura topnienia i wrzenia oraz gęstość, natomiast maleje ich rozpuszczalność w wodzie. 

Właściwości fizyczne kwasów karboksylowych

Pochodne kwasów karboksylowych

Mydła – jak działają?

Czy wiesz, że mydło, którego codziennie używasz do mycia, jest chemicznie solami kwasów tłuszczowych? Mydła powstają w wyniku reakcji zmydlania, gdzie tłuszcze lub oleje reagują z silną zasadą, najczęściej wodorotlenkiem sodu lub wodorotlenkiem potasu.

Mydło działa poprzez tworzenie miceli w wodzie. Micela to struktura, w której hydrofobowe „ogonki” kwasów tłuszczowych skupiają się wewnątrz, a hydrofilowe „główki” pozostają na zewnątrz, co pozwala mydłu skutecznie otaczać i zmywać brud oraz tłuszcze. Dzięki tej właściwości mydła są nieocenione w codziennej higienie i czyszczeniu. 

Mydła są to sole kwasów tłuszczowych o wzorze ogólnym: (RCO2−)nMn+, gdzie:
– R to grupa alkilowa z 1117 atomami węgla w łańcuchu, 
– M to atom metalu, najczęściej sodu lub potasu.

Właściwości chemiczne mydeł: 

Właściwości chemiczne mydeł

Estry – zderzenie z aromatami i smakami

Czy zastanawiało Cię kiedyś dlaczego truskawki tak pięknie pachną? Ich zapach zawdzięczamy głównie octanowi etylu. To właśnie estry są odpowiedzialne za zapachy takich owoców jak ananas (octan etyloheksylu) czy jabłko (octan pentylu). Co więcej, estry są używane do produkcji sztucznych aromatów i esencji smakowych, które znajdziemy w wielu produktach spożywczych, takich jak cukierki, napoje gazowane, a nawet w niektórych lekach.

Estry to związki organiczne, pochodne alkoholi lub fenoli i kwasów karboksylowych lub tlenowych kwasów nieorganicznych. Powstają w wyniku zastąpienia grupy hydroksylowej grupą —OR (grupą alkoksylową): 

Estry

Nazwy estrów pochodzą od nazw kwasów i alkoholi lub fenoli:

  • pierwszą część nazwy tworzy się od nazwy zwyczajowej lub systematycznej kwasu,
    dodając końcówkę „-an” lub -ian”,
  • druga część nazwy stanowi nazwa alkoholu z końcówką „-ylu”:

Nazwy estrów

W wyniku reakcji kwasów z alkoholami otrzymuje się ester oraz cząsteczkę wody. Reakcja przebiega w obecności katalizatora – stężonego roztworu kwasu siarkowego(VI), np.

Przykład reakcji estryfikacji kwasów organicznych: 

reakcja estryfikacji kwasów organicznych

Przykład reakcji estryfikacji kwasów nieorganicznych:

reakcja estryfikacji kwasów nieorganicznych

Właściwości chemiczne i otrzymywanie estrów: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie estrów

Tłuszcze –  estry glicerolu i kwasów tłuszczowych

Tłuszcze to estry propano-1,2,3-triolu (gliceryny) i kwasów tłuszczowych. W tworzeniu tłuszczów właściwych uczestniczą wyższe kwasy karboksylowe – głównie kwasy: palmitynowy, stearynowy, oleinowy oraz tylko jeden alkohol polihydroksylowypropano-1,2,3-triol (gliceryna). 

wzór ogólny tłuszczów właściwych

Nazwy tłuszczów właściwych tworzy się podobnie do nazw estrów. Na początku podaje się nazwę kwasu tłuszczowego z końcówką „-an”, poprzedzoną odpowiednim przedrostkiem: jeśli występują trzy takie same reszty kwasowe, dodaje się przedrostek „tri-”, lub jeśli reszty kwasowe są różne, należy ponumerować łańcuch propano-1,2,3-triolu (glicerolu), a w nazwie tłuszczu kwasy wymienić w kolejności numeracji atomów węgla. Drugi człon tworzy się przez dodanie słowa „propano-1,2,3-triolu”, np. 

tripalmitynian propano 123 triolu

Właściwości chemiczne i otrzymywanie tłuszczów: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie tłuszczów

Aminy – organiczne pochodne amoniaku

Aminy to organiczne pochodne amoniaku, w których atom wodoru został podstawiony grupą węglowodorową —R. W zależności od ilości podstawionych atomów wodoru (1, 2 lub 3 atomy wodoru) w cząsteczce amoniaku​ wyróżnia się aminy I-, II- i III-rzędowe. 

Aminy

Nazwy systematyczne amin tworzy się poprzez dodanie do nazwy przyrostka „-amina poprzedzonego łącznikiem „-o-”, np. 

Nazwy amin

Dla najprostszej aminy aromatycznej stosuje się zwyczajową nazwę: anilina

anilina

Właściwości chemiczne i otrzymywanie amin: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie amin

Właściwości fizyczne amin: 

Właściwości fizyczne amin

Amidy – związki powstałe z połączenia kwasu karboksylowego i aminy

Amidy to pochodne kwasów karboksylowych, w których w miejsce grupy hydroksylowej została podstawiona grupa aminowa —NH2

Amidy

Nazwy amidów zawierających jedną lub dwie grupy —CONH2 tworzy się, dodając do nazwy głównego łańcucha węglowodorowego przyrostek „-amid”, poprzedzony łącznikiem „-o-” np. 

Nazwy amidów

Właściwości chemiczne i otrzymywanie amidów: 

Właściwości chemiczne i otrzymywanie amidów

Właściwości fizyczne amidów: 

Właściwości fizyczne amidów

Podsumowanie

Skoro tu jesteś, to wiesz już, że zakres materiału „chemia – pochodne węglowodorów” jest bardzo obszerny. Schematy, które opracowaliśmy, pomogą Ci uporządkować zdobytą już wiedzę i ułatwią powtórki, choć my wolimy „odtwórki” (o tym, dlaczego, dowiesz się z naszego innego wpisu), bezpośrednio przed sprawdzianem z pochodnych węglowodorów lub przed maturą. Samodzielna nauka może być dużym wyzwaniem, dlatego dobrze zorganizowany plan nauki to podstawa sukcesu.

Według naszych analiz zadania dotyczące pochodnych węglowodorów pojawiają się często na maturze. Jeśli szukasz holistycznej pomocy w nauce, koniecznie zobacz nasz kurs z chemii. Znajdziesz tutaj całą teorię, gotowy plan nauki, największą bazę zadań oraz stałe wsparcie korepetytorów, którzy sprawdzą wszystkie Twoje zadania i odpowiedzą na każde Twoje pytanie!